2011-12-02 10:30

Zenezörej Mesefolyam Konferencia


A budaörsi önkormányzat nagyterme zsúfolásig megtelt a konferenciára érkező tanítókkal, logopédusokkal, érdeklődőkkel. A nyitóbeszédet dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia a BTT Polgármesterek Tanácsának elnöke és Wittinghof Tamás polgármester mondta.

Az iskolaérettség pszichés követelményeiről és az iskolába lépő gyermekek elvárásairól az iskolával szemben dr. Salné Lengyel Mária logopédus szakértő, kilenc unokás nagymama osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Amikor a Konferencia házigazdája, Turcsik Viktor a Herman Ottó Általános Iskola és Budaörsi Logopédiai Intézet igazgatója is édesapaként mutatkozott be a jelenlévőknek, már tudtuk, hogy itt valamennyien érintettek vagyunk tanítói, szülői vagy nagyszülői minőségünkben.

Téma: Paradigmaváltás az olvasástanításban, avagy Mesefolyam és zenezörej. Ványi Ágnes, a Budaörsi Logopédiai Intézet vezetője és Szűcs Antal Mór logopédus a jól működő Meixner -féle írás, olvasástanítási módszert egészítette ki, frissítette fel, tette korszerűvé.

Lényege, hogy a 22 mássalhangzónkra írtak egy-egy rövid mesét, melyet a tanítók különböző, a környezetből vett hangokkal, effektekkel, zörejekkel ( dobogás, kapirgálás, csobogás ...stb) adnak elő és tesznek varázslatossá a gyerekek számára. Ezzel gyerek és betű közé érzelmi hidat húzva, a megszemélyesített mesefigurákat egész nap életben tartva, folyamatosan fenntartják a gyermekek érdeklődését. Meghallgattuk több tanító néni rövid beszámolóját, és kisfilmeket láttunk az órákról, ahol sugárzott az önfeledt, játékos öröm gyerekből, pedagógusból egyaránt. Futottak, osontak, topogtak, játszottak ritmussal, hanggal, hangerővel. Sokszor úgy tűnt, elszabadult az osztály, ám a tanítók egy pillanat alatt varázsolták vissza a csendet a gyerekek együttműködésével. Nem tudtam megítélni, ki élvezi jobban ezt a módszert. Mi sem maradtunk ki belőle, a két szakember megmozgatta, bevonta a játékba a konferencia résztvevőit is, a Kollektív zeneműhely tanárai pedig színvonalas hangszerjátékukkal varázsolták el a közönséget.

Ilyen csodálatos légkörben játszva, mesefolyamban sokféle érzelmet átélve gyarapszik a gyerekek tudása. Azért is vártam erre a rendezvényre, mert két boldog, iskolába szívesen járó kis unokám tanul a Herman Ottó Általános Iskolában ezzel a módszerrel, melynél szelídebbet, ami a gondtalan óvodai életből az iskolába vezet, most nem tudok elképzelni!
Részletesebben olvashatnak e témáról a www.zenezorej.com oldalain.

riport: Törö Gizi
Fotó: Lakner Gizi

A cikk a www.minalunk.hu oldaláról származik.